Kanaler, båtar och kärlek – dokumentärserie på UR Play

Avsnitt 1 – Göta kanal med Juno och på ”egen” köl med hyrbåt

Göta Kanal – Sveriges stolthet. Tim och Pru bestämmer sig för att göra en av världens längsta och vackraste kanalresor – att korsa Sverige vattenvägen från Göteborg till Stockholm. De blir varnade att Göta kanals 58 slussar har gett den öknamnet ”skilsmässodiket” men hoppas att deras 53-åriga äktenskap ska överleva strapatsen.
Så beskrivs avsnittet på UR-sajten när det – var och en för sig – välkända gamla skådisparet 80+ tar sig genom Göta kanal i ett fantastiskt strålande sommarväder. Härliga svenska sommarbilder att njuta av så här mitt i vintern och med en exotisk touch då platserna skildras ur en brittisk, vältalig och ytterst vänlig synvinkel. (Det blev ingen skilsmässa.)

Se det första av två avsnitt här!

Avsnitt 2 – genom Stockholms skärgård mot Sandhamn

I avsnitt två, som sänds på UR Play från och med 7 februari, har paret kommit fram till Östersjön för att sjövägen ta sig upp till Stockholm. De träffar bland annat skådespelaren Krister ”Kurt Wallander” Henriksson och när de till sist kommer till målet Sandhamn snapsas det med Sandhamns deckardrottning Viveca Sten. Om Göta Kanal hade huvudrollen i det första avsnittet verkar man ha mer fokus på svenska deckare i det andra…

I avsnitt 3 är paret på hemmaplan igen, för att kanalsegla i Stratford-upon-Avon.
Serien har även tablåtider på Kunskapskanalen.

Om den brittiska dokumentärserien:

De brittiska skådespelarna Prunella Scales, känd från serien Fawlty Towers (Pang i bygget hette serien i Sverige), och Timothy West (Coronation Street och East Enders) har varit ett par i över 50 år. Förutom kärleken till varandra och skådespelandet älskar de båtliv och att ge sig ut på spektakulära kanalfärder runt om i Europa.

Göta kanal 2.0 – vinterarbeten 2017/18

Liksom en gammal båt som tas om hand under vintern får också Göta kanal ordentlig översyn under lågsäsong. Om man är nyfiken på hur det går med projektet att göra en ny kanalbank från Tegelbruket till Mem kan man följa det på Göta kanals hemsida med fina bilder hur bygget fortskrider. På hemsidan finns även länken till facebook-sidan där ännu fler bilder läggs upp.

Källa: Göta kanal – Vinterarbeten på Göta kanal

 

Juno i Göta kanal. Foto: Göta kanalbolaget

Fakta om Göta kanal här!

Och här