Renar på Holmön

För första gången sedan början av 1900-talet har Holmön fått besök av renar för vinterbete. Enligt uppgift så finns nu ca 700 renar på Holmöarna. Renarna har transporterats med lastbil på färjan. 

I dagsläget är det svårt att ge sig ut i skogen utan att stöta på renar. De har spridit sig över alla stora öarna och finns idag på Holmön, Ängesön och Grossgrunden. Många är  upprörda över missad jakttid då det inte går att jaga med hund när det finns betande renar i skogen. Andra är oroliga för att renarna ska vålla skador på skogsplanteringar och i trädgårdar. Det finns mycket trampspår i snön men det är först i vår man kan se om det blivit några skador.

En normal vinter skulle vi nu ha 30-40 cm is i Kvarken mellan Holmön och fastlandet med en stakad skoterled att färdas längs. Idag finns visserligen is men den är tunn, uppsprucken och färjan går i ränna. Från satellitbilden framgår att det finns uppsprucken is med mycket öppet vatten i spännet mellan Holmöarna och fastlandet.


Publicerat

i

av

Etiketter: