Vattenjetbåtarna skapades för att ta sig fram där propellrar bara är i vägen. Uppfinnaren bakom tekniken körde till och med båtar motströms genom Grand Canyon – men var motvillig till att ta åt sig äran av jetdriften.

När William Hamilton var en liten grabb drömde han om att köra båtar uppför Nya Zeelands smala, grunda, skummande och vilda vattendrag. Men då, i början av 1900-talet, fanns inga farkoster som klarade jobbet.

Han växte upp och blev storbonde. Eftersom han var lite av ett mekaniskt geni och behövde bygga ett eget vattenkraftverk konstruerade han en egen grävskopa, ”I.C. Exctractor”. Flera såldes, även för export till England.

1926 var hans vattenkraftverk klart, men han hade fått blodad tand och fortsatte uppfinna. Han var självlärd, flitig och bra på att hitta oortodoxa lösningar på tekniska problem. Han var också intresserad av motorsport och tävlade själv.

Firman försörjde sig på många olika uppdrag. Under andra världskriget tillverkade hans mekaniska verkstad ammunition. 1947 utvecklade han en banbrytande bogserutrustning för vattenskidåkning.

1951 väcktes drömmen om att ta båtar uppför floderna på nytt. Propellrar var inte ett alternativ. I stället tittade han på en amerikansk uppfinning, ”Hanley Hydro-Jet”. Den drog in vatten med en pump och tryckte ut det genom ett styrbart munstycke under skrovet. Den fungerande dåligt – tills han testade att flytta munstycket över vattenlinjen. Hans första egna prototyp var en centrifugalpump som drevs av en Ford Model C, en förkrigsmodell med omkring tio hästkrafter. Den satt i en 3,5 meter lång plywoodbåt och fungerade inte något vidare. Men han förbättrade tekniken snabbt.

Vattenjet
Bild:Wikimedia, CreativeCommons

Att driva båten med en vattenstråle i stället för med en propeller har många fördelar. Båtarna blir grundgående, kompakta och kan i många fall tvärbromsa farkosten med hjälp av den så kallade backskopan, ett ”crash stop” som många modeller utför på mindre än båtens längd. Den rörliga dysan gör båtarna lätta att manövrera. I kombination går det att vända på stället.

Källa: Ny teknik

Läs hela artikeln här och se bilder