Tycker du att vanliga Flipper, Storebro eller Princess är för alldagliga. Då ska du ska kolla in tillverkaren Safe Haven Marin. Det irländska företaget är kanske mest känt för att bygga patrull- och lotsbåtar. Men nu lanseras en nyhet för de som vill sticka ut bland fritidsbåtarna.

XSV 17 Thunder Child är baserad på företagets militära båtar – men här har man optimerat fartyget för höghastighetsövningar. Den 17 meter långa skapelsen är försedd med dubbla Caterpillarmotorer som var för sig levererar 1 000 hästkrafter.

Det hela är tillräckligt för att klara av hastigheter i upp till 54 knop. Och den ska klara höga hastigheter även när det går lite sjö. Bland annat gjorde man en rundtripp runt Irland i båten då man klarade av att hålla över 40 knop stora delar av resan. Enligt skeppsbyggarna är båten sjövärdig i WMO-sjögång klass 8, vågor nio till 14 meter höga. Dock bör man hålla sig till under klass 6 (fyra-sex meter).

Men även om man skulle slinta och ta en lite väl snäv sväng vid fel tillfälle så är det ingen fara på taket. Detta då båten (om man bara har alla luckor stängda) är helt försluten och klarar av att hamna upp och ned. Och befinner man i den sitsen så är det bara att sitta stilla – för Thunder Child rätar alltid upp sig själv.

Källa: Ny teknik

Ibland önskar man en båt som inte kan slå runt. Foto: Safe haven marine

Se film med kantringstest här