Corpowers bojar liknar stora metflöten, men innehåller avancerade tekniska innovationer för att ta vara på energin från vågorna. Snart väntar Orkneyöarna.

 

– I grunden är detta en väldigt dålig vågboj. Det utnyttjar vi för att överleva stormar, säger Patrik Möller, vd på Corpower Ocean.

Bojen är gjord i lättviktsmaterial, och svänger i fel takt i förhållande till havsvågorna. Det gör att den absorberar väldigt lite kraft och energi från vågorna i sitt naturliga tillstånd.

I normalt väder aktiveras ett styrsystem som får bojen att svänga i rätt takt, och man får då ut betydligt mer energi från samma boj. Den lätta vikten gör att bojen är mer ekonomisk, och bättre klarar riktigt hårt väder samtidigt som den är effektiv i normala vågor.

– Det är svårt att få ett vågkraftverk att fungera i en väldigt aggressiv miljö. Nu testar vi fortfarande i låga hastigheter, men redan under torrtesterna ska vi släppa ut till full stormlast – motsvarande den värsta storm som kan inträffa på Orkneyöarna, säger Patrik Möller.

Källa: Ny Teknik

Läs hela artikeln, se bilder och film