På öarna i Yttre Hebriderna väster om Skottland är fårskötsel en traditionell och viktig inkomstkälla. Den unika produktionen av Harris tweed gör att inkomsterna från ullen stannar på ön och gör att fler får möjlighet till jobb.

I Sverige har tyvärr under senare år mycket ull bara kastats bort, trots att vi importerar massor av ull och ylletyg. Det saknas såväl industri som kan tvätta, spinna och väva som effektiv uppsamling och handel med svensk ull. Men nu är förhoppningsvis bättre tider på gång då flera projekt kring den svenska ullen tagit fart och även intresserade klädtillverkare fått kontakt med fårnäringen. Inte minst skärgårdsjordbruken med sina extra svåra transportförhållanden har kämpat för att få till någon lönsamhet i ullproduktionen. Men kanske vi så småningom kan hitta ”Hjälmö- tweed” i kläder från Filippa K och ”Nämdöwool” i Fjäärävens underställ?

Här kan du se en film från Harris, källa National Geografic

Filmen innehåller fina bilder från det småskaliga vävarhantverket, fårhållning och hav. Extra plus för den härliga dialekten!

Film om Harris Tweed