Dokumentärserie – Att leva på Färöarna

Programledaren Anders Lund Madsen reser på natursköna Färöarna (eller Fåröarna som det skulle heta med svensk översättning) och möter människor som lever där. Färöarna, ö-gruppen mitt emellan Storbritannien, Island och Norge hör dock till Danmark men är relativt självstyrande och har ca 50 000 invånare.
Programserien är i tre delar och det första sänds redan ikväll – på Kunskapskanalen kl 19.45.

Avsnitt 1 – Kärlek, får och isolering

I premiäravsnittet bjuder Emma Sigvaldsdóttir, som har bott på Fugloy i hela sitt liv, på grindval och Anders får träffa hennes barnbarn som är hos henne på somrarna. Ett av öns sista gifta par, Leivur och Hanna, överväger när de ska flytta och en längtande käresta får hem sin sjöman. Fugloy är en av 17 öar, nordligt belägen och här bor endast ett 40-tal personer.

Avsnitt 2 – Havet som levebröd

Den lilla öns viceborgmästare har problem med öns renhållning. Programledaren Anders möter tre annorlunda sjömän; en som precis börjat, en som är mitt i livet och en som har livet på sjön bakom sig.

Avsnitt 3 – Burken

Sommaren har kommit till Fugloy, och barnen leker ute hela ljusa sommarnatten. Emma besöker sin mans grav på berget, för första gången sedan han bars dit. Öns sista skolelev besöker sin farfars barndomshem där tapeterna är äldre än huset. Sakta men säkert tynar den lilla byn bort.

Källa: TV.nu och SVT Kunskapskanalen

Se första avsnittet på UR Play här!

Om Färöarna här – på Wikipedia

Ingressfoto: Kallur Lighthouse på ön Kalsoy, Färöarna. Foto: Stefan Lind