Det blåser bara 4–5 sekundmeter när ett 20-tal båtar seglar utanför Lysekil i närheten av hamnen. Men stämningen är god och även om några säger Skutrace, så är det trots allt en träff för entusiaster.

– Man kan väl säga att de som är här har ett historiskt intresse av segla som man gjorde förr, med gaffelsegel, säger Kristian Stryhn, jurymedlem Skutträffen.

– Ett seglande museum om man så vill, och några av fartygen är faktiskt runt 100 år gamla.

Den första fredagen i oktober sammanstrålar många seglande traditionsfartygen i Västra Götaland i någon hamn längs kusten för att sedan på lördagen ge sig ut på en gemensam segling över dagen.

Det är ett 20-tal båtar som är med idag och nästan 300 deltagare. Några fartyg är mindre med kanske bara två i besättningen, och några är större med upp till 30 mans besättning. Men på kryssbanan utanför Lysekil och 4-5 sekundmeter går allt lugnt till.

Gott sjömanskap

Inga närkontakter som kanske förekommer i andra seglingsmöten, utan med vetskapen om att det finns ett pris för gott sjömanskap, så tar alla deltagare chansen att segla lugnt.

– Vi har visserligen några pokaler, men inga vinstpengar, säger Kristian Stryhn. Det viktigaste är att segla väl och i så fall vinna prestige och ära.

Vad är det mer som är lockar de som är här tror du?

– Ja, man har nog ett genuint intresse av gammaldags teknik och ser kanske sitt fartyg som ett kulturminnesmärke, säger Kristian Stryhn.

– Och att träffas så här gemensamt, tror jag många uppskattar.

Armadan av vackert segelsatta fartyg fortsätter, och vid 16-tiden på lördagseftermiddagen kommer de sista skeppen in i hamnen i Lysekil och har förhoppningsvis haft en strålande stund, med många vackra minnen av en dag på havet.

Källa: SVTVäst, se härliga bilder HÄR

Vinjettbild: Tagen från T/S Constantia, vid en annan skutsegling.