Fiskrester kan bli grunden för ett svensktillverkat miljömärkt fiskfoder. Renset ska behandlas med samma typ av process som ensilage.

På åkrar är ensilagebalar en vanlig syn, där vallväxter konserveras genom en jäsprocess för att bli djurfoder. Nu ska forskningsinstitutet Rise i ett samverkansprojekt undersöka om metoden med ensilering går att använda för att skapa ett hållbart fiskfoder av rester från fiskindustrin.

I dag används rens som fiskhuvuden, ryggben och skaldjursrester främst till fiskmjöl, där råvaran först hettas upp och torkas och sedan mals. I en ensileringsprocess bryts fiskrenset i stället ned i en syrefri miljö. Förhoppningen i projektet är att få en process som kräver mindre energi och bevarar mer av näringsämnena.

Fiskodling
Bild: Jordbruksverket

– Ensilering är en gammal metod, och den används i Norge. Där sker produktionen mycket på känsla och är en form av hantverk, men vi vill titta på hur man kan optimera processen. Vi vill se vilka typer av syror som kan användas, och om vi kan tillsätta antioxidanter för att förhindra att fetter härsknar, säger Sophia Wassén, projektledare och forskare på Rise.

Källa: Ny teknik

Läs hela artikeln här