Expeditionsfartyget Kinfish har fått svensk flagg, vilket firades med en ceremoni i samband med Sjölog i Göteborg på torsdag 21 februsari. Klockan ett på torsdagen hölls en inflaggningsceremoni i samband med Sjölog, även om Kinfish redan i förra veckan registrerades i Sverige.

– Vi ligger då vid Lindholmen så att studenterna kan komma ombord om de vill, säger delägaren Per Barkman till Sjöfartstidningen.

För närvarande har Kinfish ett uppdrag som skolfartyg för Chalmers.

– Vi kör 14 dagar för Chalmers. Eleverna är ombord i mindre grupper och lär sig manövrera när de lägger till och går ifrån kaj. Kinfish har en brygga med all den utrustning som finns på ett modernt handelsfartyg. Vi hoppas att vi ska kunna få köra lite mer för dem som skolfartyg när hon inte är i den vanliga operationen, säger Per Barkman.

Svalbard och Grönland

Kinfish har redan avverkat en säsong av expeditionskryssningar och ligger nu i Göteborg över vintern för upprustning vissa förbättringar inför nästa säsong.

– Vi har legat vid kaj i Göteborg och även varit på varv. Det är en hel del klassjobb, Kinfish ligger i full DNV GL-klass, vilket hon har gjort hela tiden sedan hon levererades 1958, säger Per Barkman.

Han berättar att Kinfish lämnar Göteborg i början på april och går till Svalbard. I september går hon till Grönland och testar att köra där.

– Svalbard är inarbetat för resebolagen men Grönland är något många siktar på för framtiden.

Kinfish. Foto: Northern Expeditions

Läs hela notisen

Källa: Sjöfartstidningen