Vad kan båtbranschens aktörer göra för att påverka havsmiljön? Massor, visar det sig. Och på Business Region Göteborgs och Svenskt Marintekniskt Forums seminarium på Båtmässan kunde de träffas, utbyta idéer och kunskap och hitta nya spännande samarbeten.

Våra hav har länge behandlats som soptippar, något som fått miljömässigt katastrofala konsekvenser. Men allt fler initiativ för ett miljövänligare båtliv dyker upp från olika aktörer, vilket fick Business Region GöteborgSvenskt Marintekniskt Forum SMTF och Svenska Mässan att gå samman och bjuda in till ett seminarium i samband med Båtmässan för att diskutera och kunskapsdela innovationer och initiativ. Seminariet inleddes med en skrämmande rapport om läget i våra hav från Anders Alm från Världsnaturfonden WWF Sverige.

– Det ser blått och idylliskt ut på ytan, men under den är det övergött, dött och fullt med farliga ämnen. Fisket är i kris och människans exploatering av hav och kust har bidragit till avsmältning med påföljande havsnivåhöjning, varmare havsströmmar och korallblekning, sa han och efterlyste en havsplanering för att rädda haven.

Han fokuserade särskilt på fritidsbåtssektorn stora påverkan på den marina miljön och därmed också stora möjlighet att förändra. Detsamma gjorde Per Sundberg, marinbiolog från Göteborgs universitet.

– I dag finns ungefär en miljon fritidsbåtar men å andra sidan har vi som vistas på haven mer kunskap och förändrad attityd än tidigare. Det tillsammans med nya tekniska lösningar ger hopp för framtiden. Men vi måste se till att det fungerar med eldrivna båtar, alternativa bränslen och hållbarhet i alla led, sa han.

Läs hela notisen

Källa: Business Region Göteborg