Hon vill mer än att odla mat

ARVIKA: Marinbiolog och numera värmländsk algbonde

För tre år sedan började Ebba Olsson odla alger hemma. Nu är målet för säsongen att producera 1,5 ton färsk spirulina på Brunsberg Forskningsstation.

I växthuset finns två stora bassänger. De är fulla med mikroalger. Grönfärgat skummigt vatten pumpas runt. Det är fuktigt och temperaturen i luften ligger på 45 grader.

– Jag älskar att bre det på en smörgås, gärna med lite ost. Det blir som färskost, säger Ebba Olsson.

Hon har sedan sommaren 2016 kunnat kalla sig värmländsk algbonde. Sitt tidigare arbete som miljösamordnare i det småländska Eksjö lämnade hon när hon hittade en annons om att Brunsberg Forskningsstation i Arvika var till salu. Hon köpte det och startade företaget Ebbas Alger AB som i dagsläget har en anställd förutom henne själv.

Ebba Olsson är utbildad marinbiolog och har sedan länge haft ett stort intresse av odling i vatten.

– Jag kom längre och längre ifrån marinbiologin och ville tillbaka till mitt specialintresse, säger Ebba Olsson. Jag hade tröttnat på att man odlar mat med bara vinstintresse. Jag ville se till näringsinnehåll och miljö. Och efter mycket studerande valde jag att inrikta mig på spriulina, säger Ebba Olsson.

Spirulina är ett släkte trådbildande cyanobakterier, blågrönbakterier, även kallad alg.

Spirulinafilament samlade i klump. Bild: Thebezoar, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0

– Det finns enormt mycket möjligheter med alger, framför allt mikroalger som spirulina. Man kan säga att det är en naturlig solcell, de encelliga algerna utvecklar inga blommor eller blad och därför behövs mindre energi. Man kan fånga en stor mängd energi på väldigt kort tid, som i det här fallet blir mat, säger hon.

På anläggningen finns fyra växthus med bassänger fulla av spirulina. Här odlas, analyseras och genomförs tester. Solenergi värmer upp vattnet för att skapa en gynnsam miljö för algen att växa i, mellan 25 och 35 grader. Inga bekämpningsmedel används och vattnet återanvänds. På mellan två och tre dagar har spirulinan dubblerat sin massa. Då silas den genom en finmaskig duk innan den pressas för att få bort vatten.

– Det blir en pasta, eller deg som vi antingen fryser, torkar på låg temperatur eller säljer färsk. Kött innehåller ungefär tjugo procent protein medan spirulina innehåller runt 65 procent, säger Ebba Olsson.

Källa: Arvika Nyheter/nwt.se

Läs hela artikeln och se bilder

Läs mer om spirulinaalger