Ut på de sju haven – utan kapten eller styrman. 2018 kommer världens första autonoma containerskepp att avsegla. Och det elektriska fartyget ska ersätta 40 000 lastbilslaster.

Yaras nya självseglande fartyg
Bild: Yara

Den självkörande bilen är rejält omdebatterad, och nyheter kring Googles, Teslas och Volvos framsteg inom ämnet duggar tätt. När det gäller autonoma fartyg är det desto tystare – men det betyder inte att tekniken ligger outforskad. Faktum är att autonomi på sjön mycket väl kan bli verklighet innan de självkörande bilarna på land.

Nu avslöjar norska Yara att man tillsammans med Kongsberg kommer att bygga världens första helelektriska autonoma containerskepp – och att det ska vara i sjön redan 2018.

Skeppet som går under namnet Yara Birkeland ska inledningsvis frakta kemikalier och gödningsmedel från Yaras fabrik i Porsgrunn, till närliggande städer. Jungfrufärden kommer vara bemannad, men därefter ska man successivt låta datorerna ta över. År 2019 räknar man med att göra längre resor och 2020 så ska hela operationen vara fullt autonom.

Läs mer: Rolls Royce bygger fjärrstyrda fartyg

Yara anger att den stora fördelen är att skeppet i ett slag kommer att minska kväve- och koldioxidutsläppen rejält. Detta eftersom el-skutan ersätter motsvarande 40 000 lastbilsturer om året. I förlängningen innebär självseglande skepp att fartygen kan designas om ordentligt.

Källa: Ny Teknik

Läs mer om det nya fartyget