Ny bok om norra Roslagen

Det är ett näst intill bortglömt område, men en älskad övärld för dem som lärt känna den. Den norra skärgården, mellan Arholma och Öregrund, innehåller många pärlor.

Nu finns en hel bok om dem.

Boken heter ”Öregrunds övärld” (Brixham Books) och är en över 200 sidor tjock guide över fina platser att besöka i den norra skärgården. Här finns tips på bra naturhamnar, tips på utflyktsmål på de många öarna. Flygbilder över havsvikarna – med djupsiffror – gör det dessutom lätt för en sjöfarare att hitta rätt plats för att lägga till i viken.

Det finns också delguider för den som vill sätta sig in i några av de mer kända konstnärerna som skildrat Roslagens skärgård. Författarna har valt ut sex konstnärer. Ett avsnitt handlar om Evert Taube, ett annat om Albert Engström. Det är kortfattat och faktaspäckat, men bra för den som vill koppla vissa områden till vissa konstnärer. För att på nära håll kunna se var konstnärerna hittade sin inspiration.

Men framför allt är boken en guide för båtfolket. En bok om en skärgård som inte är lika välbesökt som skärgården söder om Söderarm,

– Innan vi gjorde den här boken letade jag efter tidigare böcker som skildrar den här delen av skärgården. Vi hittade någon gammal, men det fanns inte så mycket, säger Anders Hellberg, en av de fyra som ligger bakom boken

 

Källa: Norrtelje tidning

Läs hela artikeln i Norrtälje tidning