Livet i skärgården söder om Gräsö fascinerade Uppsalafotografen Björn Arnemo så till den grad att han bestämde sig för att göra en fotobok.

Ensam med allt man älskar, heter boken som 25-årige Björn Arnemo gett ut på egen bekostnad i en upplaga på 700 exemplar. Han har följt människor som bor på öarna söder om Gräsö under flera års tid – sommar som vinter. Samtliga har på ett eller annat sätt anknytning till fiske, och idén till boken fick Björn Arnemo tack vare nära kontakt med numera bortgångne Ragnar Myhrberg (1929-2011) som han lärde känna på Stora Risten som barn.

– Vår familj har sommarstuga där, och Ragnar kom in och drack kaffe varje dag och pratade med farsan. Han tog aldrig av sig stövlarna och hade en dialekt så att jag inte fattade riktigt vad han sa. I början tyckte jag att han var en skummis. Men sedan blev vi väl kompisar, han var en otrolig berättare, säger Björn Arnemo.

Ju äldre han blev desto mer fascinerad blev han av livet som yrkesfiskaren Ragnar Myhrberg och andra skärgårdsbor levde – långt från Björn Arnemos bekväma vardag i Uppsala med närhet till nästan allt.

– Det är roligt att träffa människor som är ens raka motsats.

Fotoboken är på cirka hundra sidor och innehåller – förutom knivskarpa fiskebilder och idyllisk skärgårdsmiljö – även texter om nio personer som alla bor och verkar på öar söder om Gräsö. Björn Arnemo har med en stor dos envishet och lika mycket tålamod följt dem i deras vardag, och även varit med och fiskat efter avfärd i gryningen och hemkomst 18 timmar senare. Fiskeintresset har hållit i sig. När UNT träffar honom kommer han direkt från en helg på Ålands hav med torskfiske.

Källa: UNT

Läs hela artikeln, se film och bilder här