I veckan övade blivande sjöräddare i tregradigt vatten i Öregrunds hamn, Östhammar. Detta är en av delarna som ingår i den ettåriga utbildningen.

I onsdags så utbildades och testades fem olika sjöräddare av Sjöräddningssällskapet. De fick bland annat agera ytbärgare och övade då på att rädda en person och få den ombord.

De simmade även 200 meter i vattnet i torrdräkt och flytväst samt tog sig upp i en båt utan hjälp.

– Om jag ramlar i sjön måste jag veta att min kamrat i båten kan rädda mig, annars kan vi inte åka ut, säger Fredrik Myhrberg, stationsansvarig vid Sjöräddningssällskapet i Öregrund.

Alla elever klarade övningarna och på lördag kommer en ny grupp elever att öva i vattnet och på land.

– Det här är det viktigaste av allt och vi måste känna oss trygga ute i vattenmiljö.

Alla går ett så kallat elevår innan de blir färdigutbildade. I utbildningen ingår även andra delar som sjukvård och säkerheten ombord på båten.

”Chansa inte”

Fredrik Myhrberg berättar att samtliga vid stationen övar regelbundet och gör olika tester löpande, allra mest under våren. Det är runt 35 personer som arbetar på stationen. Men det är inte tillräckligt.

–  Nej absolut inte. Vi som är engagerade och bor och jobbar hemma – vi får ha väldigt mycket jour, säger han.

Högsäsongen väntas vara i juli och augusti, men det varierar mycket hur många utryckningar det blir under dagarna.

– Det kanske inte händer något under flera dagar, och sedan är man ute på tre uppdrag samma dag utan att hinna hem emellan, säger Fredrik Myhrberg.

Vad är din uppmaning till andra som beger sig ut till havs?

– Se efter vad det är för väder, var försiktig och chansa inte. Planera din färd i förväg så att du inte äventyr någonting.

Källa: SVTUppsala, se film här

Vinjettbild: Sjöräddare under utbildning. Foto: Sjöräddningssällskapet RS Öregrund