Boken Tiotusen årtag- Att ro Gräsö runt

Boken Tiotusen årtag- Att ro Gräsö runt

Gräsö skötbåtsförening har gett ut en fin jubileumsbok, Tiotusen årtag- Att ro Gräsö runt, för att fira att roddtävlingen Gräsö runt i år hållits i 30 år.

Baksidestexten ställer några frågor:

Varför startas en roddtävling motsvarande drygt sex landmil? Är det tjusningen i tävlandet som lockar eller handlar det om att bevara ett kulturarv? Allt började i alla fall med några personers kärlek till havet och till historien. Alla idéer är inte nya, men kan hitta andra former, och precis det hände när skötbåtstävlingen Gräsö Runt föddes.

Och inledningen talar om vad det handlar om:

”Två dagars hård rodd där vind, vågor och havsströmmar ibland gör sitt yttersta för att hindra framfarten och ibland hjälper till så att rodden blir ett rent nöje. Gräsö runt är roddtävlingen där man inte bara tävlar mot varandra, utan mot öppet hav, förrädiska grynnor och sig själv.”

I förordet skriver föreningens ordförande Kalle Mihlberg (rott 24 år!) att utan tävlingen hade säkert inte flera nybyggda skötbåtar funnits och inte heller hade kulturarvet kring skötfisket och gamla tiders båtliv hållits vid liv i samma utsträckning. Och han konstaterar också att tävlingen sporrar till tusentals nyttiga träningstimmar och även ger bygdens gamla och unga tillfälle att samlas kring ett gemensamt intresse.

Kapitelrubriker som lockar till läsning: Roddarvåren- islossning och tjärdoft, Sträcka 1- öppet vatten och tävlingsnerver, Sträcka 3- stela muskler och närkamper, Skötbåten- från fura till bruksbåt. Och så statistik, båtfakta och roddare genom alla 30 år.

Här kan du köpa boken:

Ica Sjöboden i Öregrund, Svartbäcks Byggvaror och turistbyrån i Öregrund och Östhammar.

Går även att köpa genom Ida Hörner: 070-450 03 94 eller mejl: idahorner@hotmail.com.

ISBN 978-91-639-1106-4

Tiotusen årtag

Att ro Gräsö runt

Gräsö skötbåtsförening 2016

Produktion: Ida Hörner, Camilla Andersson, Mikael Pettersson