Det är inte alla skärgårdsbor som har tillgång till taxibåtar och kollektivtrafik, många måste köra egen båt hela vintern.  Foto: Camilla Strandman

Det är inte alla skärgårdsbor som har tillgång till taxibåtar och kollektivtrafik, många måste köra egen båt hela vintern.
Foto: Camilla Strandman

Här lite tips för den som har båten i sjön på vintern, kanske mest för den som har den stillaliggande men något matnyttigt även för den som kör regelbundet. Det man mest önskat sig genom åren är väl självavfrostande förtöjningstampar… Och när det gäller att hålla botten ren finns inget effektivare än att köra i lite nyis;)

Båten i vattnet i vinter – detta ska du tänka på

Tomas Lindström, varvsägare och frivillig sjöräddare på RS Dalarö tipsar om hur du tar hand om din båt om den ska ligga i under vintern, oavsett om du bor ombord eller bara tar enstaka turer.

 

  • Se till båten regelbundet och håll den fri från is och fukt.
  • Frostskydda motor, vattensystem och toaletter. Serva motorn på hösten så att bränslesystemet är rent, filtren är nya och om du inte ska köra motorn, tappa systemet på vatten.
  • Använder du sötvattenkylare, undersök fryspunkten. Ska du använda båten kan du också använda en strömbildare för att hålla isfritt runt båten.
  • För att undvika fukt inne i båten och att det bildas mögel på dynor och textilier, se till att ha värme eller en avfuktare.
  • Har du en öppen båt är tillsynen det viktigaste. Se till att ösa efter att det snöat eller regnat och att täcka båten ordentligt. I alla lägen ska du tänka på att täcka båten så att regn och smältvatten lätt rinner av.

Finns det risk för påväxt även under vintern är det bra att lyfta båten till våren och spola rent skrovet

Källa: Sjöräddningssällskapet

Läs mer