Hjälmö, en ö mitt i Stockholms skärgård

Gården är förstås äldre än 50 år, se nedan, men nu firar man att Skärgårdsstiftelsen räddade gårdens jordbruk från nedläggning när fastigheten köptes 1967 och därefter drivs av en arrendator, nu i andra generationen.

Lördag 30 september firas det rejält på Hjälmö

För 50 år sedan köpte Skärgårdsstiftelsen Västergården! En gård med flera hundra års brukande men som i år firar 50 år som ”stiftelsegård”! Kom och fira med oss! hälsar gårdens arrendator glatt på facebook.
Samma dag är det lammlördag på gården i samarbetar med Ö-rätt och Svartsö Hotell och Vandrarhem.
Man kan köpa boendepaket via hotellet, www.svartsonorra.se

Dagens program:

  • Ö-rätt lagar lunch på lokala råvaror
  • Utställare finns på plats
  • Café, utställning, natur/kulturstig m m
  • Lammköttet har precis kommit hem till gården, lammkotletter, stekar och lammfärs.

Ni kan åka Waxholmsbåt till Hjälmö, www.waxholmsbolaget.se eller lägga till med egen båt i Lisslösundet, där det finns en gästbrygga. Frågor? 070-377 57 48.
Välkomna!!!!

Skärgårdsstiftelsens vänresa passar också på att jubilera samma dag!

Stiftelsens vänresor fyller 40 år och då passar man på med en vänresa till just Hjälmö samma dag som Västergården firar 50 år som stiftelsegård.

Det blir M/S Sjöbris eller Sjögull som avgår från Slussen kl 09.00 lördag 30 september med ett stopp i Vaxholm kl 09.45. Ankomst kl 11.00 till Hjälmö – till gården är det 1,5 km promenad på grusväg. Kl 13.45 går turen tillbaka mot Slussen, framme kl 16.00. Ombord på båten finns Skärgårdsstiftelsens personal som berättar om verksamheten förr och nu samt vikten av småskaligt skärgårdsjordbruk. Det finns café ombord och resenärerna bjuds på jubileumsfika på hemvägen.
Pris: 350 kr för stiftelsevänner, 400 kr för övriga.
Mer om resan samt bokning här!

Källa: Skärgårdsstiftelsen

Västergården, Hjälmö
Foto: Skärgårdsstiftelsen