Alla våra skärgårdar har problem med att locka unga både att  bo kvar och flytta ut. Viktiga frågor i dessa sammanhang är förstås knutna till villkoren för barn och småbarnsföräldrar, skolor, fritidsaktiviteter med mera. Många saker drivs ideellt, i föreningsregi eller av enskilda frivilliga. Även kyrkan spelar ofta en stor roll för de små samhällena, som kulturarrangör, körverksamhet och som här på Blidö i Stockholms skärgård: Öppen förskola.

Det förekommer ibland upprop på Facebook från folk som vill flytta ut i skärgården, nu senast från en ung familj som vill bosätta sig på Nämdö och som söker kontakt med likasinnade. Skärgårdarnas riksförbund har arbetsgrupper för såväl skolfrågor och boende som Unga i skärgården: Gå in på hemsidan och välj arbetsgrupper i toppmenyn så kan du läsa mera!

Och här artikeln från tidningen Skärgården:

Sedan november förra året driver kyrkan en öppen förskola i Sockenstugan på Blidö. Varje vecka kommer föräldralediga mammor och pappor hit med sina barn för att umgås och bryta isoleringen som annars lätt uppstår som småbarnsförälder. Många gläds också över att det just nu pågår en babyboom på Blidö, en ö där snittåldern bland de fastboende är 59 år.

Klockan har slagit nio och öppna förskolan, som huserar i Sockenstugan strax bredvid kyrkan, har precis öppnat. I de rymliga lokalerna finns ett färgglatt lekrum och en stor matsal där det doftar härligt av nybryggt kaffe och hembakta kanelbullar. Vanligtvis brukar det vara 10-12 barn med mammor och pappor här; idag är det bara sex barn i åldrarna sex månader till tre år. Bland klossar, leksaksbilar, mjukisdjur och utklädningslådor leker Vera, Oskar, Alicia, Douglas, William och Lovisa medan deras föräldrar dricker kaffe och småpratar.

Sedan Katarina Egelin började driva verksamheten här på fredagar har det varit full rulle. Ibland kommer också barnen från öns förskola Uteleken hit på besök och i förra veckan startades en ny gruppträff på tisdagar med temat sång och musik.

Katarina sitter med i församlingsrådet i Blidö församling och där hade man länge pratat om att sätta igång med en barnverksamhet på ön. Nu när ön upplever något av en babyboom kände man att tiden var inne.

– Det är ju jätteroligt, och vi hoppas förstås att det ska komma ännu fler barn, säger Katarina, som själv är mamma till en tvååring och en åttaåring, och fortsätter:

– Att sitta hemma en hel fredag med två barn kan bli lite jobbigt, och har du större barn som är vana vid att vara ute en hel dag, åka pulka och gå promenader blir de lätt understimulerade. Sedan är det ju roligt för oss vuxna att träffas också. Den här tiden på året finns inga andra mötesplatser; man kan ju liksom inte sitta och hänga tillsammans på Ica.

Källa: Tidningen Skärgården, läs hel reportaget HÄR

Öppen förskola på Blidö, foto: Ingrid Hedman tidningen Skärgården