Eva Forslund heter Svenska Seglarförbundets (SSF:s) nya styrelseledamot och med sina blott 21 år är det en ung friskt fläkt som tar plats i SSF:s styrelserum. – Vi behöver få in flera unga i seglingen. Och framför allt behålla dem längre, säger Eva.

 

Bland de medelålders damerna och herrarna i SSF:s styrelse är man givetvis glad över föryngringen som också är helt i linje med förbundets vision ”Svensk segling – Tillgänglig för alla”. Inte minst SSF:s ordförande Anders Selling är nöjd:

– Eva har en gedigen seglarbakgrund och är oblyg och klarsynt. Hon är inte bara en representant för våra unga seglare utan kommer med sin erfarenhet och engagemang att tillföra mycket i vårt styrelsearbete, säger Anders Selling.

Eva Forslund är uppväxt på Runmarö i Stockholms skärgård, i en riktig seglarfamilj. Hennes farfar Magnus Forslund – som gick bort för några år sedan – var en legendar inom Gotland Runt/ÅF Offshore Race. Han gjorde 42 starter, varav 27 med sin Scampi ”Boj-Boj”. Och Boj-Boj var med även i somras, då med en av Magnus tre söner, Peter, som skeppare.

Även Eva seglade ÅF Offshore Race i en Scampi 2017. Men hon deltog i doublehanded-klassen tillsammans med sin kusin Anna Forslund Lagerstierna. Det var inte deras första tävling runt Gotland – men det var första gången de seglade på två personer.

– Det var på våren 2017, när vi såg att två tjejer hade anmält sig i doublehanded, som vi bestämde oss för att det vill vi också göra. Det var ju första gången det fanns en ren tjejbåt i doublehanded, så det ville vi inte missa…

Ute på Runmarö finns 250–300 bofasta, som på sommaren ökar till över 3 000. Och där finns också en mycket aktiv kappseglingsklubb Runmarö Yacht Club (RYC). Det är därifrån Eva fått sitt seglingsintresse. Men hon har ingen större erfarenhet från jollekappsegling.

– Jag har seglat en del jolle på klubben så klart. Men för mig har det mest handlat om familjekappsegling. Och de senaste åren har jag suttit i RYC:s styrelse som ungdomsansvarig.

Källa: Svensk segling

Bild från RYC:s hemsida

Läs hela artikeln här

Läs mer om segling på Runmarö Yacht club:s fina hemsida