Sjölyckan, 10 avsnitt i TV4 varav första avsnittet kan ses ikväll.

”Livet” gäller främst sommargästens familjeliv, i tre generationer, som ska samsas på samma lilla plats några korta semesterveckor – på gott och ont. TV-serien är dels inspelad på Värmdös fastland men också på en av Värmdös skärgårdsöar, nämligen Gällnö (i Stockholms inre mellanskärgård).

Läs mer om TV-serien i NackaVärmdöPostens artikel här!

Se gärna också: ”Öbergs på Lillöga” på SVT Öppet arkiv

Öberg på Lillöga, SVT 1983

Varför inte titta på en annan TV-serie? Också den utspelas i Stockholms skärgård, med fiktiva ö-namn som Lillöga och Skälöga (där den viktiga sambandscentralen (handelsboden) är belägen). Några kanske kommer ihåg TV-serien? Den sändes i tio 50-minuterslånga avsnitt 1983 och repriserades sommaren 2013 på SVT.

Här skildras livet mer ur ett bofastperspektiv  – och med glimten i ögat, tack och lov.  Bofasta kontra inflyttare men även ostkusten kontra västkusten. Långa tagningar, allt fick ta sin tid ännu i en TV-serie på 80-talet. Total avsaknad av mobiltelefoner med allt vad det innebar… De fanns visserligen redan då – mobiltelefonerna, för 35 år sen, men med batterier som vägde 20-25 kg var det inget man bar med sig överallt om man nu haft råd att införskaffa en sådan dyrgrip. Men de funkade faktiskt riktigt bra i skärgården, tack vare det dåvarande NMT-nätet. På den här tiden trafikerades inte skärgården heller dagligen när sommaren var över och sommargästerna drog hem till fastlandet.

Bonus

Kul med alla ”gamla” skådisar som figurerar i serien – inte minst Sickan Carlsson och Karl-Arne Holmsten, det strävsamma paret som driver handelsboden.
M/S Västan syns också en hel del (i alla fall i första avsnittet), ett av Waxholmsbolagets tre klassiska fartyg som fortfarande går i trafik i Stockholms skärgård.

Läs mer om serien på Wikipedia här!

Här finns alla tio avsnitten.

Källa: SVT Öppet arkiv

Vinjettfoto: Nilla Söderqvist