Väsby är invaderat. Inte av främmande makt, men av krabbor. På kort tid har ett tiotal kinesiska ullhandskrabbor hittats kring Oxundavägen i Runby. Enligt biologerna är det mycket ovanligt med en sådan ansamling – så ovanligt att de rycker ut på krabbjakt i Väsby i kväll.

Catrin Lindgren i Runby kan ha ett av de märkligaste ”husdjuren” just nu. I en vattenfylld hink väntar den kinesiska ullhandskrabban Hjalmar (som egentligen är en hona) på sitt vidare öde. Och hon kom inte ensam till Väsby.

– Det här är helt galet, någon borde nysta i hur de har kommit hit, säger hon.

I lördags eftermiddag när Catrin Lindgren och hennes dotter var på väg hem från stallet såg de något konstigt på vägen.

– När vi skulle svänga ner på Oxundavägen såg vi en liten folksamling som stod där. Vi trodde först att det var en katt som hade blivit överkörd, berättar hon för Vi i Väsby.

Men det var ingen katt. Det var en krabba som gick tvärs över vägen. Och den verkar inte vara ensam om att ha hittat till Väsby. Två krabbor har hittats nere vid Runbymacken, en har hittats och släppts ut i Väsbyån och ytterligare en har hittats på Vaxmyravägen. Och på tisdagsmorgonen sågs fem stycken samtidigt på Oxundavägen.

Matz Berggren, forskare vid Göteborgs universitet och specialist på kräftdjur, blir mycket förvånad när han får höra om krabbfynden i Väsby.

– Jag har aldrig hört att så många hittats på samma plats. De förekommer längs med hela vår kust men hör inte hemma här. Den kinesiska ullhandskrabban finns på EU:s lista över invasiva arter, säger han.

Källa: Stockholm direkt.se läs hela artikeln och se bilder HÄR

Kinesiskt ullhandskrabba
Foto: Wikimedia Commons/Peter van der Sluijs