Ett nytt regelverk gör att ångfartyget s/s Blidösund kan återuppta sina populära turer till ytterskärgården. I dagarna blev det också klart att Blidösundsbolaget tilldelas trafiken på Ekerölinjen.

Under många år arrangerades turer till ytterskärgården med s/s Blidösund varje sommar men 2007 stoppades turerna av Sjöfartsverket. Myndigheten hänvisade till ett säkerhetsdirektiv från EU och någon dispens från det gavs inte trots upprörda protester.

Tack vare ett nytt nationellt regelverk, som Transportstyrelsen tagit fram, kan utskärgårdsturerna nu återupptas. I sommar går de till Norrpada, Fredlarna, Grönskär, Söderarm och Röder. Som tidigare kommer sjökapten Göran Sjödin att stå till rors och som samtidigt guidar passagerarna när de olika destinationerna besöks.

I dagarna blev det också klart att Blidösundsbolaget vann pendelbåtsupphandlingen av Ekerölinjen. Under sju år ska rederiet driva pendelbåtstrafiken på linje 89 mellan Tappström, Ekerö och Stadshusbron i Stockholm.

– Vi är väldigt glada och stolta. Med vår expertis vill vi bidra till Ekerös utveckling och underlätta pendlingen mellan Ekerö och Stockholm, säger Transdevs vd Gunnar Schön.

S/S Blidösund. Vykort till fartygets femårsjubileum 1916.

Källa: Tidningen Skärgården

Hela artikeln här