Den som bara besöker skärgården under sommartid frågar ofta ”vad gör ni på vintern” eller ”är det inte väldigt isolerat att bo här året runt?”. Och visst bor många isolerat, eller som jag brukade säga: Nära men ändå långt bort, om man bor på Nämdö, som ligger knappt 5 mil öster om Sergels torg i Stockholm. Fågelvägen…  I Nämdöskärgården bor bara ett sjuttiotal personer året runt, och de är utspridda på mer än 10 öar, varav de flesta saknar reguljär båttrafik.

Så vill man till exempel åka på kalas en lördagkväll i mars i Nämdö Hembygdsgård (och vem skulle inte vilja det?) och bor på Jungfruskär, en liten ö några distansminuter sydost om Nämdö, ja då får man vara kreativ. Så här beskrev Lotten Hjelm resan till festen i ett Facebook- inlägg, foton Lotten Hjelm:

”Ni vet historien om berget och profeten? Om man nu gärna vill ta sig i land till Nämdö hembygdsgård på fest och det är is runt alla båtar och den omger även precis hela ön, ja då får man ta båten till iskanten. Hur svårt kan det vara?”

Rännorna har frusit ihop

Båtarna sitter fast…

Då plockar vi fram ett ess ur rockärmen…

En tur genom skogen…

Yes, hål i isen!

Ska bli kul att hitta rännan i mörkret….”

Och sedan blir det att böka sig genom nyisen (låter som om båtskrovet ska skäras i småbitar, men plasten är förvånande hård). Framme i Sand på Nämdö blir det att förtöja med isiga tampar och iklädda flytoveraller trava uppför en ganska lång backe. Väl framme i Hembygdsgården tar det en stund för alla gäster att skala av sig in till kalaskläderna, och garderoben brukar bli välfylld. Reflexer, pannlampor och varma kängor är ”folkdräkt” i vinterskärgård. Men inte är det ensamt och isolerat;)

Trångt i garderoben när skärgårdsborna har vinterfest. Foto: C. Strandman