VO 65 HiQ höll en medelfart på 12,88 knop och satte därmed ett nytt rekord med tiden 27 timmar 4 minuter och 9 sekunder.

Det gamla rekordet sattes av 100-fotaren CQS 2018 och var på 11,02 knop i medelfart. HiQ seglade ÅF Offshore Race på 27 timmar 4 minuter och 9 sekunder. Det var 4 timmar 37 minuter och 26 sekunder kortare än CQS.

Efter kryss genom skärgården i moderata vindar möttes man av hårda vindar till havs. Men hård vind och grov sjö stoppade inte skeppare Bouwe Bekking och hans besättning.

Det är en nöjd Bouwe Bekking som kliver iland i Sandhamn efter rekordseglingen. Att slå rekordet CQS hastighetsrekord från förra året med nästan 2 knop är så klart en av anledningarna att karakterisera årets ÅF Offshore Race som ”quite a nice trip”. Men Bouwe är också ödmjuk.

– Någon kommer att slå det här rekordet, kanske redan nästa år, men det är ju alltid trevligt att slå rekord. Och att dessutom göra det med en sån fantastisk besättning gör inte saken sämre.

Bouwe hyllar Åf Offshore Race spektakulära seglingsformat med starten i centrala Stockholm. I hans ögon var utseglingen genom skärgården lite nervig men när det gäller konkurrensen från den andra deltagande VO 65:an var han aldrig riktigt nervös.

– Vi låg före dem hela vägen, ett tag så mycket som tio distansminuter, så vi hade koll på dem. Men det är klart, strax innan målgång hade vi ett åskväder strax väster om oss och vi låg i verkligt svaga vindar. Det här är kappsegling och man kan aldrig ta saker för givet.

Källa: Hamnen.se, läs mer och se bilder här

Läs mer om kappseglingen här på ÅF Offshore race´hemsida