Den 29 september år 1768 stod Möja kyrka klar!

Här generalrepeteras det i Möja kyrka inför framträdandet senare samma dag, lördag 29 september 2018. Foto: Nilla Söderqvist

Exakt 250 år efteråt firades detta med pompa och ståt i kyrkan med gudstjänst i 1700-talsanda, körsång av kyrkokörerna från Möja och Nämdö och proffsiga solister. Dessutom med fantastiskt fint ackompanjemang av en symfonisk orkester under ledning av församlingens kantor Dan Enberg. Musikgudstjänsten avslutades med den lyriska sviten Förklädd gud med text av Hjalmar Gullberg, tonsatt av Lars-Erik Larsson.

Bubbel och snittar

Möja kyrka var smockfull av möjabor och tillresta besökare och hela ensemblen fick stående ovationer efter konserten. Därefter fortsatte alla till det iordningställda tältet vid prästgården där det bjöds på bubbel (alkoholfri), snittar och hembakt till kyrkkaffet. Mycket fint ordnat, glatt och trevligt. Tänk om alla de på sin tid fattiga möjaborna som timrade den gedigna kyrkan hade fått se och glädjas åt detta jubileum.

Läs om slutförberedelserna på Möja några dagar före jubileet i DN:s fina webbartikel här!

Källa: Dagens Nyheter och Wikipedia

Harpa i närstudie vid konserten i Nämdö kyrka söndag 30 september 2018. Foto: Nilla Söderqvist

I Nämdö kyrka dagen därpå

Favorit i repris blev det på söndagen i den inte fullt så gamla Nämdö kyrka (1876). En något kortare konsert gavs när alla samlades igen för att ge Förklädd gud en andra (och sista) gång.
Spännande för oss i körerna att ackompanjeras av så proffsiga musikanter, särskilt vid framförandet av tacksägelsen Se på din värld av John Rutter och Rolf Gravé som nu blev extra pampig. Ett antal inspelningar av de två konserterna är upplagda på Youtube för den som vill lyssna i efterhand.

Medverkande:
  • Kyrkokörerna från Möja och Nämdö
  • Orkester bestående av 15 symfoniker
  • Solist Emilia Feldt, sopran
  • Solist John Kinell, baryton
  • Kicki Bramberg, recitatör
  • Dan Enberg, dirigent
Länkar till lyssning på Youtube:

Mer om Djurö, Möja och Nämdö församling: