Vikvalen som sänktes utanför Ystad förra året har inte lockat till sig några stora djur som vill äta av det. Hela nedbrytningen sköts istället av bakterier. Det visar resultaten av de dykningar som gjorts vid kadavret under början av sommaren, rapporterar SVT Skåne.
– Det kan tyckas tråkigt att vi inte hittade så mycket, men det är det faktiskt inte. Det ger bara ytterligare bevis på hur unik Östersjön är, säger marinbiologen Rikard Åhsén, som var med och tog prover vid valen.

Valen hittades i havet utanför Ystad förra året och sänktes några sjömil utanför kusten, vilket SVT Skåne även rapporterat om tidigare. Döda valar på västkusten brukar snabbt bli mat åt hajar, krabbor och andra djur. På några veckor eller några månader är alla mjukdelar uppätna och benen helt exponerade. Men nedbrytningen av Ystadsvalen sköts i huvudsak av bakterier.
– Hela kadavret var täckt av ett vitt lager bakterier som virvlade upp när vi kom nära. Östersjön är väldigt sårbar och om man ska kunna skydda och bevara miljöerna så måste man också veta så mycket som möjligt om hur de fungerar, säger Rikard Åhsén.

Hela reportaget på SVT Skåne här, med en kort dykfilm.