När den kyliga hösten kommer så bommar många igen sina fritidshus inför vintern. Men en del glömmer att tömma och stänga av vattnet till huset och risken för en vattenskada är stor. Hur stänger man egentligen sin sommarstuga inför vintern?

Varje år drabbas flertalet personer av omfattande vattenskador i sitt fritidshus, på grund av att man inte har stängt av huvudkranen till vattensystemet i huset.

I det värsta scenariot upptäcks inte skadan förrän flera månader efteråt.

– Det kan ta upp till ett halvår innan det går att använda huset igen efter en sådan vattenskada. Därför är det mycket vunnet om man besöker sitt hus regelbundet eller ber någon granne titta till det då och då, säger Bertil Jansson, skadereglerare på Länsförsäkringar Östgöta.

I klippet ovan får du tre tips på hur du skyddar ditt hus inför vinter.

Det finns även andra saker som du kan göra för att skydda ditt sommarställe enligt försäkringsbolaget:

  • Töm varmvattenberedaren och pumpar, spola wc-stolen så att vattenbehållaren töms.
  • Häll frostskyddsvätska i diskho, tvättställ, golvbrunnar och wc-stol.
  • Öppna alla innerdörrar även luckorna till diskbänkskåpet, för att värma rören där.
  • Ordna med regelbunden tillsyn av huset.
  • Anpassa värmen i huset, gärna med en luft/luft värmepump som är ett miljövänligt alternativ. Då kan värmen dessutom kontrolleras på distans.

Källa: SVT Öst, se film här

Bryggan kommenterar: Tipset på punkt fyra är kanske det allra viktigaste! Som deltidsboende har man mycket att vinna på att ha bra kontakter med heltidsboende i bygden. Här finns duktiga hantverkare och ögon/öron som kan kolla att allt är i sin ordning under den tid du själv inte är på plats.

Vinter i skärgården, Nämdö 23/12 2009 Foto: Camilla Strandman