Patholmsvikens båtklubb i Holmsund börjar nu få platsbrist. Av de 200 båtarna i klubben har 70 inte sjösatts i år, och många av dem har stått på land i flera år.

Båtar som blir ståendes på land flera år i rad skapar problem för båtklubbar. I Kåge fick man lov att dubbla avgiften för landplats i hamnen för varje år en båt blev kvar och i vägen utan en giltig anledning. I Holmsund har det inte gått lika bra med den taktiken.

Bland båtarna finns en handfull fullkomliga vrak, bland annat en båt som stått i över 20 år och ägaren säger till klubben att han ska ta hand om den.

– De ljuger en rakt i ansiktet, säger hamnfogden Ingvar Waara.

Vraken är dock i minoritet. Bland de 70 båtarna finns det till exempel en sjöduglig trämotorbåt på 23 fot som blivit stående i flera år sedan ägaren köpte ny båt.

Nyköp är en av flera anledningar till att båtar lämnas. Ålderdom, sjukdomar, arvegods, utlandsjobb, tids- och intressebrist är några andra.

I september tillsattes en båtskrotningspremie på två miljoner kronor för att försöka få bukt med problemet med övergivna och negligerade vrak. Båtar upp till tre ton kan skrotas gratis. Premiepengarna tog slut i tisdags, med totalt ungefär 300 skrotade båtar.

Foto: Simon Magnusson/Sveriges Radio

Läs hela notisen

Lyssna på reportaget

Källa: P4 Västerbotten