Det har ju regnat väldigt mycket i höst i stora delar av landet vilket medför problem för lantbrukarna såväl med tröskning som halmbärgning och höstsådd. I skärgården är bönderna oftast beroende av att köpa in halm, och många köper också grovfoder i form av inplastade storbalar med ensilage. Vanligen transporteras dessa med färjor och lastas om en massa gånger innan de äntligen är framme på skärgårdsjordbruket. Även i Norge har det regnat i höst, och det är ingen ovanlighet. Men så mycket regn att man är tvungen att flotta de flytande ensilagebalarna hör inte till det normala ens i Norge… Men bilderna i denna artikel väcker tankar om nya sätt att få ut foderbalarna till öarna, eller vad säger ni skärgårdsbönder?

Här plastas balen in helt lufttätt. Östanviks gård, Nämdö Foto: Albert Mattsson

Lantbrukare måste fiska upp rundbalar med båt på grund av enorma störtregn.

Förra helgen regnade det kraftigt i Agder-fylkene, ett område i södra Norge. Detta har ställt till det rejält för dem som driver jordbruk i området. I kommunen Åseral flyter rundbalarna omkring. En av de som är drabbad är Hallvard Forgard. Hans rundbalar har drivit ut i vattnet och nu arbetar han via båt för att få upp dem på torra land, skriver Vest-Agder Bondelag, på sin Facebooksida.

– Det är sinnessjukt, det flyter omrking överallt. Jag hade 80 balar som flöt i lördags och då kunde vi ta upp 45 stycken. Men så kom det bara mer och mer regn och vi klarade inte av det. Nu är det säkert över 1,5 meter djupt, säger Forgard, till den norska lantbrukstidningen Bondebladet. 

När de är i kontakt med Hallvard efter helgen jobbar han fortfarande med att bärga balarna ur vattenmassor. Han uppskattar att det rör sig om mellan fem till tio lantbrukare i hans närområde som är i samma sits.

– Rundbalarna flyter runt och det finns en risk att de driver in i broar.

För bonden är det inte bara ett problem att balarna flyter i väg för honom. Frågan är vilken kvalité de som han kan rädda har.

Källa: Jordbruksaktuellt/Bondebladet

Läs hela artikeln här och se bilder

Och här en norsk språkövning: Artikeln i Bondebladet