”Stämmer vi dem förstör de hela vår verksamhet”

Låga böter och minimala skadestånd väntar djurrättsaktivister som döms för stöld av djur. I ett aktuellt fall vågar en laxodlare inte kräva ersättning för skador på 200 000 kronor.

Nu på onsdag faller domen i målet där fem djurrättsaktivister står åtalade för att ha stulit fyra kalkoner och tagit en lax.

Åklagaren har yrkat på fängelse för två män, som blivit dömda för stöld av höns och grisar tidigare. För tre andra aktivister har åklagare yrkat på böter.

Fiskodlare avstår skadestånd

Kalkonuppfödaren kräver 3 855 kronor i ersättning för kalkonerna. Men laxodlaren kräver inget skadestånd alls. Detta trots att företaget har beräknat skadans värde till 204 600 kronor.

PREMIUM: Svenskar bland de våldsammaste djuraktivisterna i Europa

 

I de pengarna ingår värdet av 1 000 laxar som simmade ut genom hålet i nätet. Samt kontroll med dykare av alla kassarna, och lagning av nät. Dessutom vill företaget ha 20 000 kronor för kränkning.

Fiskodlare känner sig hotad

Anledningen till att laxodlaren inte kräver skadestånd är att uppfödaren känner sig hotad av djurrättsaktivister. Strax efter åtalet har laxodlingen blivit utsatt för sabotage.

– Vi råkade ut för aktivister igen, då förstörde de för en kvarts miljon, säger laxodlaren till ATL.

– Det är ingen som har tagit på sig det, men vi kan lägga ihop ett och ett, och då kände vi att det är en varning. Stämmer vi dem kommer de att förstöra hela vår verksamhet.

Källa: ATL

Bild: Fiskodling, Jordbruksverket

Läs hela artikeln här