Bärgningen av lastfartyget som gick på grund utanför Oskarshamn i lördags natt kommer inte att ske på måndagen. Tidigast på tisdag blir det av, meddelar Kustbevakningen.

Innan fartyget kan dras loss måste runt 28 000 liter diesel i en väldigt utsatt tank avlägsnas. Fartygsägaren har därför beställt en pråm med tankbil, som i omgångar ska transportera iland bränslet.

– Processen tar något längre tid än inblandade parter hade räknat med. Det är bärgningsbolaget och fartygets besättning som sköter tömningen, Kustbevakningen och transportstyrelsen övervakar arbetet, säger Claes Ringqvist, räddningsledare på Kustbevakningen, i ett pressmeddelande.

Fartyget, som är flaggat på Färöarna, ägs av ett danskt rederi. Huvudparten av besättningen är ryska och filippinska medborgare. Båtens kapten och överstyrman är misstänkta för grovt sjöfylleri och grov vårdslöshet i sjötrafik.

Källa: SR Kalmar

Mer här på SRKalmars hemsida

Oljelänsar runt det grundstötta fartyget
Foto: Kustbevakningen

Fakta: Sammanfattning av läget

Skrovet nöter mot sten på tre ställen: förut, på mitten och strax bakom mitten

Kustbevakningens räddningsdykare har undersökt skrovet och grundet

Fortfarande finns 44 000 liter diesel ombord samt en mindre mängd tjockare oljor

Runt om platsen där haveristen står är det mycket grunt, vilket försvårar för Kustbevakningens miljöskyddsfartyg att komma intill

Kustbevakningen har med hjälp av mindre fartyg och båtar länsat in haveristen för att begränsa ett eventuellt utsläpp. I nuläget har inget läckt ut

Källa: Kustbevakningen