Inte sedan Ingmar Bergmans dagar har det varit en så stor filminspelning på Fårö som den som planeras till sommaren 2018.

Filmproducenten Erik Hemmendorff är på Fårö just nu, för att leta efter inspelningsplatser. Han driver produktionsbolaget Plattform Produktion, ihop med regissören Ruben Östlund, vars filmer han också producerat.

– Det är en stor internationell produktion ihop med (den franska) regissören Mia Hansen-Løve. Hon har vunnit Silverbjörnen i Berlin med sin senaste film (L’Avenir). Hon är ett världsnamn, säger Erik Hemmendorff om filmproduktionen.

Det var när Mia Hansen-Løve var inbjuden som Bergmanstipendiat på Fårö, som hon blev så betagen av ön, att hon också ville spela in där, säger Erik Hemmendorff. Nu har hon övertalat skådespelare som Greta Gerwig, John Turturro och Mia Wasikowska att vara med.

– Det är stora namn som kommer att komma hit och vara här under sju veckor. Och allt måste vara på Fårö. Vi får absolut inte vara någon annanstans.

Sammanlagt kommer 60 personer att leva och arbeta med produktionen på Fårö under sju veckor nästa sommar. Nu söker de boenden och inspelningsplatser.

– Hon har sagt att den här filmen inte kan göras utan Fårö, säger Erik Hemmendorff. Det blir ett äventyr jag hoppas vi kan bjuda in alla till.

Källa: SR Gotland

Hör intervjun här