Söndagen den 14 juli genomförde 18 personer strandstädning av Skatön. Det var tio personer från ön och åtta personer utifrån. Initiativet till städningen kommer från Kust-och Skärgårdsföreningen som tillsammans med Skatöns samfälligheter och Naturskyddsföreningen genomförde städdagen.

Kust-och Skärgårdsföreningen deltar i ett riksomfattande projekt, där uppgiften är att analysera varifrån skräpet kommer längs våra kuster och vad är det för skräp. Är det folk som lämnar, eller flyter skräpet i land från båtar?

På Skatön hittade en grupp följande: en röd prick, en rygg till en trädgårdsstol, en blå dyna till trädgårdsstol, många repstumpar, en tygsko, en full flaska schampo, en blomlåda, en engångsgrill, flera barnleksaker, en fin hink, en sittdyna att spänna kring ryggen, ett tiotal ölburkar, varav en oöppnad, två rostiga tunnor som vi fick lämna då de var för stora. Det hittades även ett helt fönster med helt glas, även det för stort för att bära, samt några plastpåsar i olika storlek.

———————

Utefter Norrlandskusten är det bara Söderhamn och Luleå som deltar i projektet Plastren ö. I Luleå kommer man att städa 10 öar. I Luleå Skärgård finns det 1200 öar varav många också har fast boende befolkning.

Vid kaffepausen diskuterades om detta skulle kunna bli en årlig tradition och dessutom få med de andra öarna i vår Skärgård.

Text och foto: Lennart AnderssonLäs hela inslaget från helahalsingland HÄR

En liten del av allt skräp som samlades in. Foto: Lennart Andersson

Söderhamns Kust- och skärgårdsförening ordnade även Österdagarna- läs artikel här också i hela.halsingland

 

Artikelförfattaren och skådespelaren Lennart Andersson, här som Valfrid Eriksson