Under fredagen drar höstens första riktiga storm in över västkusten.

Med början i sydväst kommer ovädret att förflytta sig upp längs kusten och fredagskvällen kan bli rejält besvärlig i stora delar av Västra Götaland och på Skagerack. SMHI har utfärdat en klass 2-varning för storm och stormbyar, meddelar SVT Väst.
– Vid lunchtid på fredag börjar de första kastvindarna dyka upp i södra Skåne och sen kommer fler och fler hårda vindbyar under eftermiddagen. Blåsten blir mer ihållande samtidigt som den rör sig norrut längs västkusten, säger SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir.

SMHI klass 2-varnar

I Halland och Bohuslän, inre Dalsland, sydväst om Vänern, över Sjuhäradsbygden och Göta älv klass 2-varnar SMHI för stormbyar under fredag eftermiddag och kväll. Det kan bli upp till 28 m/s i byarna. Det är också klass 1-varning för mycket hårda vindbyar över hela Götaland och stora delar av Svealand.

Källa: Hela inslaget i SVT Väst

Tropisk orkan från Atlanten

Stormigt blir det i hela landet i helgen men lugnar ner sig till måndagen, till all lycka för västkustens premiärfiske av hummern. Den annalkande stormen ställer även till det på annat håll i landet. Kulturnatten i Karlstad flyttar för säkerhets skull in sina utomhusaktiviteter så ingen ska komma till skada.

Se mer här när meteorolog Pererik Åberg i SVT Väder visar och berättar om stormen Knud, som den kallas i Danmark, och hur den drar fram över landet i helgen.

Vinjettbilden är från stormen Urd, fotograferad av David Falk ombord på KBV-001