Den svaga kronan har fått fler turister att ta färjan till Göteborg. Enligt Stena Line ökade antalet passagerare i juni och juli kraftigt jämfört med förra sommaren.

Enligt Carl Mårtensson, pr-ansvarig på Stena Line, är det främst inresorna som ökar.

– Valutaeffekten är väldigt tydlig. Är kronan stark väljer fler svenskar att åka till Danmark, och är kronan svag reser danskarna till Sverige. Om vi pratar om de linjer vi har i Göteborgsområdet ser vi att många tyskar och holländare reser hit från Kiel, medan danskar och norrmän reser från Grenå till Varberg eller från Fredrikshamn till Göteborg, säger han.

På samtliga linjer som utgår från Göteborg och Varberg har passagerarantalet ökat i sommar. Linjen mellan Varberg och Grenå är den som har vuxit mest i popularitet.

Färjeturismen från våra grannländer i Norden och Nordeuropa har ökat i sommar. Det rapporterar TT som talat med de stora färjeoperatörerna i Östersjön. För AS Tallink Grupp blev juli en rekordmånad. Totalt reste strax över en miljon passagerare med bolagets färjor, en ökning med 1,2 procent jämfört med samma period förra året. – Att den svenska valutan är svag kan vara en bidragande faktor, säger Katri Link, kommunikationschef på Tallink.

Samma analys görs även av  Viking Line enligt TT.

Foto: Stena Line AB

Läs mer i GP

Källa: GP och TT.