Om man tycker om båtar, problemlösning och gärna vill ha ett jobb i framtiden är ett hett tips att satsa på att bli marintekniker. Enligt branschen kommer det att behövas drygt 1 500 specialutbildade mekaniker för att ta hand om alla båtar med tillhörande motorer runt om i landet. Arbetet med att täcka behovet av kompetent personal har precis börjat och sedan terminens början är de första studenterna igång på Sveriges enda utbildning till marintekniker.

– Vi utbildas till att bli mekaniska skärgårdsdoktorer. Det är mitt drömjobb skulle man kunna säga, säger Ozan Tepe med ett leende. Han är uppvuxen i Istanbul och för honom handlar yrkesvalet om en kärlek till havet och båtar.  

– Det är härligt eftersom det är väldigt konkret. Vi utbildas till att bli problemlösare och försöker hitta orsaker och samband med motorer och elektroniken, och det kan ju vara både komplicerat och avancerat. 

Han tycker att det roligaste är just själva motorerna och att skruva och meka. När vi träffas håller han på och laddar upp inför praktikperioden som börjar på måndag. Då ska han få hänge sig totalt till motormekanik under en hel månad. Trots alla båtar och motorer i skolans verkstad, befinner vi oss en bit från havet. Sveriges enda yrkesutbildning till marintekniker ligger nämligen i Tumba centrum i Botkyrka kommun. 

Foto: Sofia Nahringbauer, skargarden.se

Läs hela notisen

Källa: skargarden.se