Uppblåsbara flytvästar är smidiga och har blivit mycket populära. Men många flytvästar har en allvarlig brist. Gaspatronen kan gänga ur och flytvästen blåser då inte upp sig om man faller i vattnet eller drar i utlösningssnodden.. 

– Det är mycket allvarligt. När man bär en flytväst förväntar man sig att den ska skydda ens liv om man faller i vattnet, säger Jonas Eriksson, utredare på Konsumentverket.

Flera allvarliga olyckor har inträffat där flytvästen förmodligen inte fungerat. Svenska Kryssarklubben har sedan 2016 undersökt över 2 000 flytvästar och funnit att mellan fem och tio procent av dem inte hade blåst upp sig om bäraren hade fallit i vattnet.

Redan idag finns uppblåsbara flytvästar som har en säkring som förhindrar att gaspatronen gängar ur. Konsumentverket och Arbetsmiljöverket vill att alla modeller förses med en sådan säkring för att förhindra allvarliga olyckor. Myndigheterna arbetar därför för att EU-standarderna för flytvästar ska ändras. En ändring är på gång, men fortfarande säljs flytvästar som inte har gaspatronen säkrad.

Bilden visar exempel på gaspatron med säkring till uppblåsbar flytväst. Foto: Olle Nygren

Läs hela notisen

Källa: batliv.se