Öar och öighet-Introduktion till östudier

Owe Ronström, Carlssons bokförlag 2016

Från baksidestexten: ”Den kortaste sammanfattningen av öars idé- och kulturhistoria kan skrivas just så: Väl avgränsade små världar, laddade med dubbla uppsättningar värden och därför en framträdande ambivalens” skriver Ronström inledningsvis. Så tar han med läsaren på en resa i öarnas värld: till det sammanhängande, avgränsade och enhetliga, det positiva liksom till småskaligheten, närheten, värmen och gemenskapen. Till allt det som står för det utopiska och paradisiska. Men så finns motsatsen: det negativa, inskränkthet, inavel, efterblivenhet, tristess- liksom fängelser, fasor, hemskheter.

Öar och öighet är en stimulerande och tankeväckande bok om öarnas värld, fylld med exempel och resonemang om vad som är speciellt med just ölivet runt om i världen. Den är rikt illustrerad i färg och svartvitt.

Owe Ronström är professor i etnologi vid Uppsala universitet och verksam vid Campus Gotland i Visby. Han är född och uppvuxen på Gotland.

Öar och öighet

Vore roligt om någon som läst boken kan kommentera och säga något om tillämpbarheten på Ronströms ö-resonemang när det gäller mindre ösamhällen i våra skärgårdar. Hör av er till Bryggan!