Nu har Holmön åter varit isolerad. Färjan blev inställd redan förra fredagen och kommer att ligga för vintern. Nu gäller snöskoter och svävare. I väntan på att lederna blir klara har ända kommunikation varit helikopter. Snöfall och dålig sikt har dock hindrat flygning fram till i onsdags, då första helikopterturerna kunde flygas efter 4 dagars isolering. Sen var det stopp med flygning igen p g a vädret, med dålig sikt.

Stakning av skoterled mellan Holmön och fastlandet januari 2019. Foto: Olle Nygren

Arbete med stakning av skoterleden ute på isen slutfördes under torsdagen. Leden öppnades i torsdags em när isen blivit 20 cm längs hela den 10 km långa leden. Leden stakas upp med plogkäppar. Den nordsydliga farleden i västra Kvarken mellan Holmön och fastlandet har nu varit stängd för fartygstrafik under nästan två veckor och kommer att vara stängd till skoterleden avrustas i vår. Skoterleden går ca 2 km söder om färjans farled.

Svävaren som sköter persontransporter. Foto: Trafikverket

Färjerederiets svävare Vintergatan kommer att sättas in i trafik för persontransporter. Leden för svävaren kommer att läggas norr om färjans farled, så att den sprickbildning som svävaren orsakar, inte ska påverka isen längs skoterleden. Svävaren tar 12 passagerare med handbagage och kan även ta en del frostkänsliga varor till affären.

Svävaren kommer att följa turlistan för färjan och om det är många passagerare hinner den med två turer på samma tid som färjan gör en. Det innebär en passagerarkapacitet på 24 personer mot färjans 150 personer.

Kvarken Expressen lastad och klar för avgång med varor till Holmöns Lanthandel. Bredvid står helikoptern redo för persontransporter. Foto: Olle Nygren

Varken helikoptern eller svävaren tar någon större last. Skrymmande och tyngre gods måste därför transporteras med skoter och kälke längs skoterleden. En entreprenör sköter dessa transporter och finns på plats till varje tur med svävaren.

Många passar på att besöka Holmön även vintertid när skoterleden öppnats. På helgerna är det en strid ström med besökare. Inte bara snöskoteråkare utan även skidåkare och sparkåkare brukar ta chansen att göra en fin tur ute på isen.

Text: Olle Nygren