Kollektivtrafik på vatten finns i varierande mån i Sveriges olika skärgårdar. Det största och mest omfattande linjenätet finns i Stockholms skärgård där det landstingsägda Waxholmsbolaget är huvudman för trafiken. Bolaget äger en del egna fartyg och för dessa upphandlas sedan operatörer med ansvar för bemanning och drift. Därtill upphandlas trafik såväl med privatägda fartyg som med helikopter och svävare.

I mellanskärgården är det ofta ganska tidig isläggning och svävartrafiken till/från Åsättra på Ljusterö är en viktig länk för att vardagstransporterna ska fungera i området. Tidigare har endast permanent bosatta som kan få ö- kort kunnat nyttja svävaren, vilket ställt till det för folk som pendlar ut till jobb  på öarna. Men nu har den frågan äntligen löst sig och på Waxholmsbolagets hemsida kan man läsa följande:

”För att resa med svävaren behöver du som resenär ett ö-kort och en giltig biljett. Nytt för i år är att du kan resa med svävaren även om du saknar ö-kort. Om du har anställning i närområdet, eller bor på fastlandet och i tjänsten har behov av att resa till bryggorna på linje 12CX/DX kan du ansöka om ett intyg hos Waxholmsbolaget. Skicka din ansökan till waxholmsbolaget@sll.se. Uppge namn och arbetsgivare samt information om ditt resebehov.”

Svävartrafiken är en viktig del i vinterkommunikationerna i skärgården. bild: Waxholmsbolaget

Källa: Waxholmsbolaget

Läs mer här

Tidningen Skärgården beskriver i en artikel den positiva utvecklingen på Ingmarsö, som är en av öarna i mellanskärgården som har nytta av svävartrafiken.

Läs artikeln om Ingmarsö här