Fortfarande problem med 112 på Gotland, på Alfridas namnsdag

De strömavbrott som följt av stormen Alfrida har medfört störningar på telenätet/mobilkommunikationen runt om på Gotland, rapporterar SVT Öst. Det innebär att det kan vara svårt att kontakta nödnumret 112. För att säkerställa att allmänheten kan komma i kontakt med 112, är samtliga brandstationer på Gotland nu bemannade. Behöver du kontakta 112 ska du alltså bege dig till närmaste brandstation meddelar SVT Öst som ett VMA = Viktigt Meddelande till Allmänheten.

Läs vidare här, vilka brandstationer på Gotland som är bemannade

Källa: SVT Öst

Vattenfall Eldistribution skriver på sin facebooksida:

Stormen Alfrida har drabbat våra kunder hårt, framförallt i Bergslagen, Roslagen, Uppland och Stockholmsområdet ned mot Östra Götaland. Träd har fallit på elledningar och gjort många mindre vägar svårtrafikerade vilket försvårar framkomligheten och därmed röjningsarbetet. Förhållandena i fält är besvärliga på grund av fortsatt blåst och mörker som gör arbetet riskfyllt. Då säkerheten för vår personal alltid prioriteras har vi på grund av hård vind och sjö för tillfället inte kunnat nå skärgårdsöarna med båt vilket fördröjer reparationsarbetet där. I dagsläget är det svårt att ge prognoser för när alla kunder har ström igen. Under torsdagen räknar vi med att flertalet kunder har fått tillbaka strömmen men det kan i vissa områden, framför allt i Stockholms skärgård, dröja ett par dagar innan alla kunder har strömmen tillbaka.

Källa: Vattenfalls facebooksida

Alfrida satte nytt vindkraftsrekord

En positiv effekt av stormen var att vindkraftverken gick för fullt och det sattes ett nytt rekord för producerad vindkraft under ett dygn, skriver SVT Öst och refererar till elbolaget Bixia.

Enligt preliminära siffror producerade vindkraften 134 GWh (gigawattimmar) på nyårsdagen. Det gamla rekordet var från november i fjol då 132 GWh producerades.

Läs hela inslaget på SVT Öst här!

Hur går kollektivtrafiken till sjöss?

Waxholmsbolaget kör efter ordinarie tabell och trafikerar bryggorna i Stockholms skärgård, men med vissa undantag på grund av de hårda vindarna.
Håll dig uppdaterad via Waxholmsbolagets hemsida.

Åland hårt drabbad av stormen Alfrida

Enligt Ålandstidningen, rapporterar Skogsaktuellt, var fortfarande 8 648 hushåll utan ström vid halv sju i morse. Åländska elmontörer har nu begärt hjälp från både Finland och Sverige för att hantera de omfattande skadorna på ledningsnätet.

Läs hela notisen i Skogsaktuellt här!

Vinjettbild, foto: Östanviks Gård på Nämdö (strömmen, uppger Vattenfall ska vara åter ikväll).