Nytt oväder på ingång

Stockholms län har knappt hunnit hinna hämta sig efter stormen Alfridas härjningar, strax efter nyår, innan det är dags för nästa vädersmocka. Vid Roslagskusten, som blev hårdast drabbad av stormen, väntas som mest 25 centimeter snö med kraftiga vindar, skriver Mitti.

Källa: Mitti Södra Roslagen, läs hela artikeln här!

SMHI har utfärdat en klass 2-varning, snöfall som kan ge kraftig drivbildning, Stockholms län Roslagskusten.

På presskonferens tidigare idag svarade Vattenfall

Fem dagar efter stormen Alfridas framfart saknar fortfarande 9 100 hushåll i Norrtälje kommun ström. På en presskonferens på måndagen svarade Vattenfall och kommunen på kritiken från boende som varit utan el sedan natten till den andra januari, rapporterar DN.

Dagens Nyheter: Presskonferens + artikel här!

I kväll, måndag, ska de flesta få tillbaka strömmen i Värmdö

Nämdö Fiber såg till att det egna bredbandsnätet fungerade under det flera dygn långa strömavbrottet på Nämdö med hjälp av bensindrivet elverk. I Nämdö Hembygdsgård, i bakgrunden, brann det på fredagkvällen trivsamt i öppna spisen i brist på annan värmekälla. Foto: Nilla Söderqvist

För några av skärgårdsborna dröjer det ett bra tag till dock – en del får vänta till på torsdag innan strömmen är tillbaka, skriver MittiVärmdö vidare i en av många artiklar om stormen Alfridas efterföljder.

Omfattande skador

Skadorna på elnätet efter stormen Alfrida är omfattande och kommer att ta lång tid att reparera, meddelar Vattenfall.

Luttrade skärgårdsbor på Runmarö

Runmaröborna Ulla och Björn Larsson, som inervjuas av Mitti Värmdö, är väl rustade för oväder och klarade stormen bra. De var utan ström i två dygn.
– Man måste vara beredd på allt möjligt. 1969 var hela ön utan el i en hel vecka. Då var det värre, säger Ulla. (Se gärna Året var 1969 på SVT Play, ca 34 minuter in i programmet.)

Läs om när Mitti träffade Björn och Ulla Larsson här!

Vattenfall prognosen för vissa områden till slutet av januari!?!

Som Norrtelje Nyheter meddelade tisdag 8/1 hade samtliga pågående strömavbrott fortfarande en prognos som sa att strömmen skulle vara tillbaka senast den 10 januari. Nu bekräftar Vattenfall att vissa områden kommer få vänta till slutet av januari innan avbrotten är åtgärdade.

Källa: Norrtelje Tidning, hela artikeln här!

Följ senaste nytt från Vattenfall här!

Detta gör samhället

En kris är en händelse som drabbar många människor och stora delar av samhället. Krisen uppstår ofta oväntat och utan förvarning och det är därför viktigt att vara förberedd på att hantera krisen.

Läs mer på MSB:s undersida Krisinformation.se

Källa: MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap/Beredskap och stöd

Skärgårdsbryggans kommentar

Bofasta på öarna är mer utsatta men därför också bättre förberedda att klara svårigheterna. Alternativa värmekällor finns i större utsträckning, många har elverk, det finns manuella pumpar till den egna brunnen. Vad man inte kan styra över som enskild person är den mobila täckningen från mobilmasterna om mobiloperatörerna inte servar dem med batteribackup och elverk vid strömavbrott. Här finns ett behov av att kartlägga hur man bär sig åt om 112 inte fungerar. Lokala brandvärn med tillgång till Rakel-systemet och vhf:er i arbetsbåtar finns som alternativa larminstanser, om man vet var de finns och hur man ska nå dem?

Sidan uppdaterad 2018-01-09