Solviks affärscentrum på Nämdö, april 2017.
Foto: Nilla Söderqvist

Den lokala servicen på Nämdö stängd tills vidare!

Mitt i augusti i somras stängdes alla verksamhet i Solvik på Nämdö då livsmedelsbutiken, krogen och sjömacken såldes, efter att ha varit till salu en tid. Det krångligaste blev därefter att vara utan bensin då både den bofasta befolkningen och deltidsboende är utspridda på öar i området och beroende av att ta sig fram med båt. Nu blev det långt att åka och tanka. Att få tag i livsmedel löste sig dock bra då gårdsbutiken på Östanvik höll ställningarna med sitt sortiment och Handlar´n på grannön Runmarö tog emot beställningar och skickade varorna med Waxholmsbåten. I slutet av november fick så till sist nämdöborna (och alla andra) äntligen veta vilka de nya ägarna av Guns Livs, Nämdö Kök & Bar och Sjömacken i Solvik på Nämdö är. Då hade all verksamhet alltså varit stängd sen 13 augusti.

Glädjen blev därför stor när Tidningen Skärgården den 29 november levererade nyheten vilka de nya ägarna är. Det visade sig vara Ladza Fastigheter AB. Ett fastighetsbolag som numera är etablerade vid Mälaren i två kommuner. Främst i Ekerö kommun där de byggt upp en anläggning, Jungfrusund, med restaurang i närheten av färjeläget Slagsta, men även i Bro kommun.

För en vecka sen kom så ytterligare en artikel, i Nacka Värmdö Posten (NVP) denna gång, där man kan läsa att Ladza Fastigheter AB på sikt har stora planer för öns framtid.
– Vi vill skapa en skärgårdens mittpunkt, säger Olle Nordberg, som sitter i Ladzas ledning. Och fortsätter:  ”Nämdö är en av öarna som Värmdö kommun säger att de ska satsa på, så i dialog med kommunen, Ica och andra samarbetspartners ser vi fram emot att utveckla platsen och rörelsen”.

NVP: I samband med förändringar av detta slag uppstår inte sällan oro för att miljön kommer att påverkas till det sämre – är sådan oro befogad?
– Vår ambition är att gå försiktigt fram och genomföra förändringar som är i samklang med önskemål från myndigheter och nära boenden. Vi har goda erfarenheter från tidigare av att utveckla i känsliga områden, säger Olle Nordberg lugnande, till NVP.

Läs hela artikeln i NVP här!

Nedan några nostalgifoton när nämdöborna hade tillgång till både snö och vinteröppen butik/krog/mack.

Lunchöppet i Solvik den snörika vintern 2010.
Foto: Nilla Söderqvist

Fredagsöl i solnedgång, Solvik vintern 2010.
Foto: Nilla Söderqvist