Seminarium i Åbo: Avfall och cirkulär ekonomi

Lennart Andersson, SRF:s miljö & energigrupp samt även ekoturism i skärgården. Foto: Privat / Landsbygdsnätverket

Yle Nyheter (riksnyheterna i Finland) rapporterar här från Nordiska Skärgårdssamarbetets seminarium på Forum Marinum i Åbo i onsdags. ”Lennart Andersson från föreningen Skärgårdarnas Riksförbund anser att vi måste se avfall som en råvara och en resurs.” Yle Nyheter skriver vidare:

”Skiter du i skärgården”? – En ordlek med flera betydelser

Lennart Andersson från den ideella föreningen Skärgårdarnas Riksförbund i Sverige, föreläste om kampanjen ”Skiter du i skärgården”?, som försöker väcka öbors tankar om skärgården och dess natur.
– Då är frågan om du skiter i skärgården, alltså att du inte bryr dig om hur det ser ut i skärgården. Så vi försöker väcka folks intresse och funderingar kring miljöfrågorna.

Jobbar hårt med avloppsfrågor

Andersson säger att föreningen jobbar hårt med vatten- och avloppsfrågor för skärgårdsbor. Han berättar att många avlopp är bristfälliga och på det sättet för ut fosfor i Östersjön.
– Så då hjälper vi till att hitta en massa bra anläggningar och ge tips om vad som finns.

Sopor & avfall

Annat som också tas upp i föreningen är sop- och avfallsfrågor.
– Det är kostsamt att sortera avfall ute på öarna, så oftast görs det på fastlandet. Men då måste man transportera alla sopor via färja eller båt, så vi försöker hitta bättre lösningar.

Han nämner att vissa öar börjat med egna komposteringsanläggningar och att det förstås också finns återvinningsstationer, men han poängterar att de nog vill hitta bättre lösningar hela tiden.

Läs hela artikeln i Yle Nyheter här!

Källa: Yle Nyheter

Seminariet Avfall och cirkulär ekonomi filmat

Hela det intressanta seminariet är filmat och går att följa i efterhand på Nordiska Skärgårdssamarbetets hemsida – med alla presentationerna tillagda. Ta del av det här!

Källa: Nordiska Skärgårdssamarbetet

SRF:s arbetsgrupp Miljö & Energi har tagit fram ett informationspaket:

Inforutan från Vi skärgårdsbor nr 3-2017, sid 4

Källa: Skärgårdarnas Riksförbund

Ingressfoto: Nilla Söderqvist