Post- och telestyrelsen har beviljat Länsstyrelsen Stockholm tre miljoner kronor för att tillsammans med Telia genomföra utbildningsprojektet Mer Digital i Stockholms skärgård. Syftet med projektet är att ge seniorer en grundläggande utbildning inom IT och digitala tjänster.

 Utbildningen, som är kostnadsfri, kommer att erbjudas till invånarna som över 65 år i länets åtta skärgårdskommuner (Norrtälje, Österåker, Värmdö, Vaxholm, Haninge, Nynäshamn, Södertälje och Ekerö). En del av målgruppen lever i så kallat digitalt utanförskap. Att dessutom bo på en skärgårdsö med begränsad tidtabell för båt eller utan tillgång till egen båt gör att det kan vara svårt att ta sig någonstans för att uträtta ärenden.

Genom satsningen Mer Digital kommer personerna ifråga att få ett kunskapslyft inom IT och digitala tjänster som kan underlätta i vardagen. Målet är att de efter sina behov och önskemål ska kunna hantera exempelvis internetbank, bank-id, betaltjänsten Swish, ta del av tidtabeller för kollektivtrafik, nyheter och kommunens e-tjänster, skaffa en e-postadress och ladda ner appar. Förutom personal från Telia kommer även ett par ungdomar från kommunen att vara med och assistera vid utbildningstillfällena.

Foto: Ulrika Djerw

Läs hela notisen

Källa: Länsstyrelsen i Stockholms län