Sjöfartsverket flyttar tillfälligt räddningshelikopterverksamheten från Ronneby till Kristianstad Österlen Airport från och med den 1 juli 2018. 

– Vi har inte fått besked från länsstyrelsen om miljötillstånd för flygning från den nuvarande basen i Ronneby. Vi behöver säkerställa kontinuerlig beredskap och yttäckning i södra Sverige även efter halvårsskiftet. Därför genomförs den tillfälliga ombaseringen till Kristianstad, säger Mattias Hyllert, direktör för Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningsavdelning.

Sjöfartsverkets räddningshelikoptrar utgår från fem baser runt om i Sverige, däribland Ronneby där basen är lokaliserad till den södra delen av Blekinge flygflottilj. Det pågår en omlokalisering av flygverksamheten på flottiljområdet i Blekinge, där Försvarsmaktens helikopterverksamhet koncentreras till områdets norra del. Huvudinriktningen för Sjöfartsverkets helikopterverksamhet är att likaledes basera i den norra delen av flottiljområdet i Ronneby, i en hangar som Fortifikationsverket ska bygga för att hyra ut till Sjöfartsverket. Den 30 juni 2018 löper miljötillståndet för helikopterflygning i den södra delen av området ut.

– Sjöfartsverket har inte fått besked om miljötillståndet kommer att förlängas eller ej. Vi behöver säkerställa kontinuerlig beredskap och yttäckning i södra Sverige även efter halvårsskiftet. Därför genomförs den tillfälliga ombaseringen till Kristianstad, säger Mattias Hyllert,

Räddningshelikopter AW139
Bild: Sjöfartsverket

Läs hela notisen

Källa: Sjöfartsverket