En ny studie vid Uppsala universitet visar att världens längsta djur – slemmasken långsnöre – dessutom kan vara Sveriges giftigaste djur. Masken tillverkar ett starkt nervgift som kan döda kräftdjur och kackerlackor.

Den lilla masken på SLU ser inte mycket ut för världen. Men långsnören i frihet kan bli upp till 55 meter och är därmed världens längsta djur. De lever i kallare vatten och i Sverige finns de på Västkusten.

Studien som är ett samarbete mellan flera svenska universitet visar att slemmasken kan döda – den ger ifrån sig ett tjockt slem som innehåller nervgift. Än så länge vet inte forskarna om giftet används som försvar eller för att jaga föda.

Kräftdjur och insekter paralyseras

– För människan är masken inte så giftig. Men däremot är den väldigt giftig för kräftdjur och insekter, de paralyseras. Först blir de stela och efter ett tag krampar de ihop och dör, säger Ulf Göransson, professor i farmakognosi vid Uppsala universitet.

Långsnörets gift är det starkaste som hittills hittats i den svenska djurvärlden.

Till en början trodde forskarna att giftet skulle kunna användas för en framtida läkemedelsutveckling.

– Men nu när vi kommit en bit tror vi snarare att det skulle kunna gå att framställa bekämpningsmedel för skadedjur av det, säger Ulf Göransson.

Källa: SVT, ATL

Se film här

Mer om nyttjande av slemmasken här i ATL