Försämrat fiske

Döda bottnar och ett försämrat fiske. Det är konsekvensen av sandsugningen i Öresund, menar protesterande fiskare, miljöorganisationer och kommuner runt sundet. Trots det fortsätter sandsugningen på den danska sidan, rapporterar SVT Skåne.

Eftertraktad sand

Sanden i Öresund anses ha hög kvalitet och den har bland annat använts i betongen till tunnelbanan i Köpenhamn. Men den tas ofta från de grunda och fiskrika bankarna som den stora fiskebanken Disken mellan Helsingborg och Helsingör.
I Råås hamn ligger ett forskningsfartyg som ägs av Peter Göransson. Han är ordföranden i den ideella miljöorganisationen Öresundsfonden och har nyligen tagit 200 bottenprover på Disken. I hytten visar han på en stor skärm var på Disken som han tagit proverna.
– Vi har också dykt och filmat där. Man har ju sänkt botten med flera meter, så där har man ju förändrat miljön totalt, säger han med upprördhet i rösten.

Källa: SVT Skåne – Experter och fiskare slår larm

I Sverige är sandsugning förbjuden sen 1982 men i Danmark fortsätter man.

Sveriges miljöminister Karolina Skog (MP) är starkt kritisk till danskarnas verksamhet samtidigt som Sveriges Geologiska Undersökningar (SGU), på uppdrag av regeringen, undersökt möjligheterna av sandsugning i svenska vatten. SGU föreslår sandrev utanför Falsterbo, Ystad, Karlskrona och ett i Bottenviken.
Men Karolina Skog säger att det inte finns några planer att i dagsläget ta detta vidare.

Källa: SVT Skåne – Miljöministern kritisk till Danmarks sandsugning

Tidigare i somras skrev också Fiskejournalen.se om den danska ministerns beslut att fortsätta med sandsugning i Öresund trots protester från fiskare och miljöorganisationer i både Danmark och Sverige.